Kär druva har många namn...

Fram tills 2004 har man trott att Zinfandel och Primitivo var två olika druvor. Med hjälp av DNA-tester kunde man dock spåra generna tillbaka till Apulien i södra Italien, men spåren slutar inte här. Primitivo-druvan härstammar i sin tur från urgamla druvor i Kroatiska Dalmatien. DNA-analys har visat att det är genetiskt ekvivalent med kroatiska druvorna Crljenak Kaštelanski och Tribidrag

Kroatiska druvor

Visste Ni att det finns ca 130 lokala druvor i Kroatien som inte finns någon annanstans. Man gör inte vin på alla men några druvor ger oss fantastiska viner med säregna drag och är svåra att jämföra med andra mer kända druvor. Några druvor som används i vinproduktion är Plavac mali, Crljenak, Pošip, Teran, Istrian Malvazija och Graševina

Orange/Amber wine

Orange eller Amber viner produceras i alla vindistrikt i Kroatien; Istrien & Kvarner, Dalmatien, inlandet Kroatien samt Slavonien. Vinerna har stor potential och håller allt som ofta väldigt hög kvalitet.

previous arrow
next arrow
Slider

Krauthaker

Krauthaker´s vingårdar ligger i Kutjevo-Slavonien regionen i östra delen av Kroatien, på sluttningarna av berget Krndija. Vinmakaren Vlado Krauthaker bidrar till den rika vintraditionen i Kutjevo regionen.

Krauthaker har i sin ägo 35 ha vingårdar och driver ytterligare 65 hektar i kooperativ och producerar ca 600.000 flaskor per år. Den inhemska Welschriesling sorten – Graševina står för över 60% av produktionen och det är totalt mest vita viner som produceras. Krauthaker’s Grasevina vinner ofta guldmedaljer på mässor och vinutställningar. Krauthaker främjar en miljövänlig vinodling.