Kär druva har många namn...

Fram tills 2004 har man trott att Zinfandel och Primitivo var två olika druvor. Med hjälp av DNA-tester kunde man dock spåra generna tillbaka till Apulien i södra Italien, men spåren slutar inte här. Primitivo-druvan härstammar i sin tur från urgamla druvor i Kroatiska Dalmatien. DNA-analys har visat att det är genetiskt ekvivalent med kroatiska druvorna Crljenak Kaštelanski och Tribidrag

Kroatiska druvor

Visste Ni att det finns ca 130 lokala druvor i Kroatien som inte finns någon annanstans. Man gör inte vin på alla men några druvor ger oss fantastiska viner med säregna drag och är svåra att jämföra med andra mer kända druvor. Några druvor som används i vinproduktion är Plavac mali, Crljenak, Pošip, Teran, Istrian Malvazija och Graševina

Orange/Amber wine

Orange eller Amber viner produceras i alla vindistrikt i Kroatien; Istrien & Kvarner, Dalmatien, inlandet Kroatien samt Slavonien. Vinerna har stor potential och håller allt som ofta väldigt hög kvalitet.

previous arrow
next arrow
Slider

Vinmakaren heter Mladen Rožanic och hans vingårdarna ligger i västra Istrien nära Višnjan och omfattar cirka 26 ha och man producerar cirka 75,000 flaskor om året.

Roxanich gör naturliga viner från både inhemska och internationellt druvsorter. Odlingen sker med traditionella metoder och minsta möjliga ingrepp. I princip gör man naturvin, de enda tillsatser man använder är små mängder med svavel under lagringen och man nyttjar endast naturlig jäst.

Vindruvor förvaras i specialformade träfat med en storlek på 55 till 75 hl kapacitet, i dessa sker såväl maceration och jäsning sker som lagring. Vissa vinerna förs efter en tid över till mindre fat om cirka 38 hl. Alla vinerna karaktäriseras av lång skalkontakt. Hur lång varierar från årgång till årgång. De röda vinerna är skalkontakten i regel mellan 4 till 6 veckor och de vita från 8 dagar för Chardonnay, omkring 100 dagar för Ines U Bijelom och upp till 174 dagar för Malvazija Antica.