Kär druva har många namn...

Fram tills 2004 har man trott att Zinfandel och Primitivo var två olika druvor. Med hjälp av DNA-tester kunde man dock spåra generna tillbaka till Apulien i södra Italien, men spåren slutar inte här. Primitivo-druvan härstammar i sin tur från urgamla druvor i Kroatiska Dalmatien. DNA-analys har visat att det är genetiskt ekvivalent med kroatiska druvorna Crljenak Kaštelanski och Tribidrag

Kroatiska druvor

Visste Ni att det finns ca 130 lokala druvor i Kroatien som inte finns någon annanstans. Man gör inte vin på alla men några druvor ger oss fantastiska viner med säregna drag och är svåra att jämföra med andra mer kända druvor. Några druvor som används i vinproduktion är Plavac mali, Crljenak, Pošip, Teran, Istrian Malvazija och Graševina

Orange/Amber wine

Orange eller Amber viner produceras i alla vindistrikt i Kroatien; Istrien & Kvarner, Dalmatien, inlandet Kroatien samt Slavonien. Vinerna har stor potential och håller allt som ofta väldigt hög kvalitet.

previous arrow
next arrow
Slider


Vinlandet Kroatien

"Kroatien, ett vinland med stor passion och urgamla traditioner"

”Brödet är för kroppen och vinet för själen”, ett gammalt kroatiskt talesätt som vittnar hur passionerade Kroater är när det gäller vin.

Vinproduktionen i Kroatien har gamla anor och vin produceras i hela landet. Odlingsarealen uppgår till cirka 60 000 hektar och vinproduktionen till drygt 2 miljoner hektoliter. Med en årlig produktionsvolym om 180 000 ton år 2005 rankades landet som den 21:e största vinproducenten i världen. Moderna produktionsmetoder och ett EU-anpassat regelverk har under de senaste åren höjt kvaliteten och kroatiska viner har skönjt stora framgångar i internationella jämförelser. Det produceras uppemot 700 viner i Kroatien, men det är bara en bråkdel av vinerna som exporteras till utlandet. Framförallt produceras vita viner och en mindre mängd röda viner. Efter landets självständighet har vinproduktionen genomgått en drastisk förändring där man gått från fokus på massproduktion till kvalitetsinriktad vinodling. Det är inte förrän nyligen som landets vinindustri börjat leva upp till sin fulla potential. Den urgamla vin traditionen vittnar om att Kroatien är en utomordentlig plats för odling, och efter att ha lagt alla motgångar bakom sig finns det inga gränser för hur långt kroatiska viner kan gå.

Historik

Den allmänna uppfattningen är att Kroatien är ett relativt ungt land när det gäller vinproduktion. Denna uppfattning är missvisande då det i Kroatien tillverkats vin ända sedan runt 2200 f.Kr. Vinproduktionen i Kroatien har gamla anor som går tillbaka de antika grekerna som koloniserade den adriatiska kusten under det första århundradet före Kristi födelse. I den grekiska mytologin finns berättelser om hur grekiska sjöfarare fann vinet i det område som idag utgör den dalmatiska kusten i Kroatien. Den grekiske författaren Athenaios skrev redan för tjugotvå århundraden sedan om vin av hög kvalitet som odlades på öarna Vis, Hvar och Kor?ula. Arkeologiska fynd tyder dock på att vinodling och produktion förekommit redan innan de grekiska nybyggarna anlöpte den dalmatiska kusten. Enligt denna forskning kan illyrerna längs den dalmatiska kusten ha odlat vinrankor under brons- och järnåldern, långt före grekernas ankomst eller Romerska rikets uppkomst.

Vinlagar

Det kroatiska Institutet för vinodling, vinproduktion och fruktodling (Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i vočarstvo) inrättades 1996 med uppgift att övervaka och reglera landets vinindustri. De kroatiska vinlagarna är idag helt anpassade till de rådande Europeiska lagarna med både ursprungs- och kvalitetsbeteckning.

Den kroatiska vinlagen klassificerar viner i följande tre kategorier:

* Stolno vino (bordsvin)

* Kvalitetno vino (kvalitetsvin)

* Vrhunsko vino (vin av högsta kvalitet).

Druvor

I Kroatien produceras viner på ett stort antal olika druvor, bland annat de mer kända såsom Chardonnay, Merlot, Riesling, Pinot, Teran, Cabernet osv.

Utöver dessa återfinns ett antal viner baserade på autonoma Kroatiska druvor såsom Malvazija, Grasevina, Pošip, Zlahtina, Maraština, Bogdanuša, Plavac mali, Dingač, Postup samt Crljenak.

1996 upptäcktes det att den kaliforniska druvan Zinfandel är samma druva som den italienska Primitivo som har sin hemvist i Apulien. DNA-analys har visat att båda druvorna härstammar från gamla dalmatiska druv-sorter. Vid en undersökning år 2001 fann man några gamla vinstockar av den gamla dalmatiska druvan och kunde påvisa likhet i DNA med Zinfandel. De undersökta druvorna kallas Crljenak kaštelanski ("liten svart från Kaštela"). Under många år ansågs Zinfandel vara identisk med den syditalienska Primitivo druvan. DNA-analys har dock påvisat att Zinfandel inte är identisk med Primitivon utan att båda härstammar från en kroatisk druva vid namn Crljenak.

Vinregioner

Kroatien är indelat i två regioner: Kontinentala Kroatien (inlandet) samt Kroatiska kusten där respektive region delas i distrikt.

Inlandsregionen delas in i 7 distrikt: Ponudavlje, Slavonien, Moslavina, Prigorje-Bilogora, Pokuplje, Plešivica samt Zagorje-Međimurje.

Kustregionen delas in i 5 distrikt: Istrien, Hrvatsko primorje, Norra Dalmatien, Dalmatinska zagora, Mellersta och Södra Dalmatien.

Kroatien har en mycket varierad topografi. Klimatet varier från mer kontinentalt i norr till medelhavsklimat i väster och söder med milda fuktiga vintrar och varma soliga somrar. De olika förutsättningarna ger en variation av vinodling i de olika regionerna.

södlajsöd

REGIONER3REGIONER3