Vinprovning med Erik Grödahl

Vinprovning med Erik Grödahl

I samarbete med Erik Grödahl anordnar Triggollo en online vinprovning med temat Zlatan och druvan Crljenak.

Erik är sedan 2000 en aktiv medlem i Munskänkarna där han varit utbildningsansvarig samt suttit med i Sverigestyrelsen. Han har deltagit i flertalet tävlingar, 2014 blev han Svenskmästare i blindprovning, 2016 vann han Sverigefinalen i Wosa Sommelier Cup och samma år blev han utsedd till årets vinprofil i Sverige.

Lär känna Zlatan fredagen 12/6 kl. 18.00

Provningen kommer att genomföras som en livesändning på Facebook via By Erik Grödahl.
Provningen tar cirka 45 minuter och kommer att sändas från Piteå. Det går att köra provningen i efterhand eftersom inlägget kommer att ligga kvar. Studion öppnar 17.45.

Det behövs ett vin till provningen, det ligger i beställningssortimentet, så beställ i god tid.

Eftersom jag i vanliga fall jobbar ”Face to face” så är det här ett sätt för mig att kunna jobba under Coronakrisen, så om du efter provningen tycker att det här var en trevlig upplevelse blir jag glad för varje symbolisk summa som swishas till 123 137 93 46 (Erik Grödahl Consulting)

Instruktioner och förberedelser


Viner

Vem kom först, Zlatan eller Zlatan? Zlatan, ja av naturliga skäl tänker de flesta på fotboll, men det finns både en vinproducent och en vinmakare som heter Zlatan. Vinet kommer från producenten Zlatan Otok ön Hvar i Dalmatien. Vinmakare är Zlatan Plenkovic. De har också vingårdar på fastlandet, en vid det kända berget Biokovo och den andra vid Šibenik.  Vinet vi skall prova är framställt på druvan Crljenak mer känt som Zinfandel eller Primitivo, men det är Dalmatien som är druvans ursprung. Ni kan förgylla kvällen med att avnjuta tilltugg under provningen och det överblivna vinet till stekt Salsiccia eller Chorizo med saltbakad potatis och tomat- och paprikamajonnäs (recept längst ner i dokumentet).

Ni skall beställa följande vin:
Zlatan Otok Crljenak 2010 (varunr 78887, pris 296,-)

Förberedelser
Öppna flaskan minst en timme innan provningen och häll upp i glasen. Vinerna skall ha en serveringstemperatur på runt 17 grader.

Tilltugg under provningen
Kroatien i allmänhet och Dalmatien i synnerhet är känt för sina fantastiska charkuterier, bl.a. sin Prosciutto. Om du inte har chark från Dalmatien i gömmorna, välj Schwarzwaldskinka, lite oliver och rumstempererad långlagrad hårdost.

Grillad/stekt Salsiccia med saltbakad potatis och tomat-& paprikamajonnäs
Ingredienser
½ kg grovsalt
12 tvättade färskpotatisar

Tomat- och paprikamajonnäs
2 ½ dl hemlagad majonnäs
2 grillade röda paprikor (grilla i ugnen på 225 grader i 20-25 min, tills skalet går att ta av), kan grillas tillsammans med potatisen.
8 soltorkade tomater
1 tsk sriracha eller sambal oelek

150 gram färsk Salsiccia/Chorizo per person

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Halvera potatisarna. Strö saltet i en bakplåt och lägg potatisarna med den delade ytan på saltet. Stek i ugnen 20-25 minuter. Potatisen kan serveras kall.
  2. Under tiden gör du tomat- och paprikamajonnäs: Mixa grillade paprikor, soltorkade tomater och sriracha/sambal oelek till en slät röra. Blanda sedan med majonnäsen.
  3. Servera röran på potatisarna tillsammans grillad eller stekt Salsiccia/Chorizo.

About The Author

Miro

No Comments

Leave a Reply