Kär druva har många namn...

Fram tills 2004 har man trott att Zinfandel och Primitivo var två olika druvor. Med hjälp av DNA-tester kunde man dock spåra generna tillbaka till Apulien i södra Italien, men spåren slutar inte här. Primitivo-druvan härstammar i sin tur från urgamla druvor i Kroatiska Dalmatien. DNA-analys har visat att det är genetiskt ekvivalent med kroatiska druvorna Crljenak Kaštelanski och Tribidrag

Kroatiska druvor

Visste Ni att det finns ca 130 lokala druvor i Kroatien som inte finns någon annanstans. Man gör inte vin på alla men några druvor ger oss fantastiska viner med säregna drag och är svåra att jämföra med andra mer kända druvor. Några druvor som används i vinproduktion är Plavac mali, Crljenak, Pošip, Teran, Istrian Malvazija och Graševina

Orange/Amber wine

Orange eller Amber viner produceras i alla vindistrikt i Kroatien; Istrien & Kvarner, Dalmatien, inlandet Kroatien samt Slavonien. Vinerna har stor potential och håller allt som ofta väldigt hög kvalitet.

previous arrow
next arrow
Slider

Milos Plavac

Pris: 159kr
Land: Kroatien
Producent: Milos Winery
Varutyp: Rött vin
Vindistrikt: Dalmatien
Alkohol:  13,5%
Art.nr: 7033
Systembolaget: nr
Flaskstorlek: 75 cl
Antal per kolli: 6 st
År: 2011
Sortiment: BS/RS
Druvor: Plavac mali

Beskrivning:

Milos Plavac kommer från terrass vingårdar på halvön Peljesac branta sluttningarna. Druvorna är ekologiskt odlade, handplockade, och endast naturlig jäst används. Vinet är ofiltrerat med minimal användning av sulfiter. Både jäsning och lagring sker i stora slavonska ekfat. Lagring i 24 månader.
Vinet är typiskt för Peljesac halvön med dess terroir och variation.

Det är ett kraftfullt vin med doft av mörka bär, plommon, körsbär, mineraler, svart te och kryddor med dominans av salvia. En intensiv smak med balanserad syra och markerade tanniner samt en viss sälta.

Passar till t.ex lammstek med rostad potatis, grillad entrecote med pommes frites och örtsmör, mustig köttgryta och pasta med biff i gräddsås.

Vinet kan beställas via Systembolaget. Observera att Ni kommer då till respektive företags hemsida och att beställningen ombesörjs av dom. För mer detaljerad information om hur beställningar hanteras klicka här.