Kär druva har många namn...

Fram tills 2004 har man trott att Zinfandel och Primitivo var två olika druvor. Med hjälp av DNA-tester kunde man dock spåra generna tillbaka till Apulien i södra Italien, men spåren slutar inte här. Primitivo-druvan härstammar i sin tur från urgamla druvor i Kroatiska Dalmatien. DNA-analys har visat att det är genetiskt ekvivalent med kroatiska druvorna Crljenak Kaštelanski och Tribidrag

Kroatiska druvor

Visste Ni att det finns ca 130 lokala druvor i Kroatien som inte finns någon annanstans. Man gör inte vin på alla men några druvor ger oss fantastiska viner med säregna drag och är svåra att jämföra med andra mer kända druvor. Några druvor som används i vinproduktion är Plavac mali, Crljenak, Pošip, Teran, Istrian Malvazija och Graševina

Orange/Amber wine

Orange eller Amber viner produceras i alla vindistrikt i Kroatien; Istrien & Kvarner, Dalmatien, inlandet Kroatien samt Slavonien. Vinerna har stor potential och håller allt som ofta väldigt hög kvalitet.

previous arrow
next arrow
Slider

Zlatan Otok Plavac Hvar

Pris:  229,00 Kr
Land: Kroatien
Producent: Zlatan Otok
Varutyp: Rött vin
Vindistrikt: Hvar
Alkohol: 14%
Art.nr: 30012-16
Systembolaget: nr 9546901
Flaskstorlek: 75 cl
Antal per kolli: 6 st
År: 2013
Sortiment: RS/BS
Druvor: Plavac mali

Beskrivning
Ett typiskt rött vin för området Dalmatien och ön Hvar. Ett torrt vin med en rik struktur och en hint av animalistiska toner samt doft av plommon och hav. Under detta kommer mörk frukt och en touch av ekfat. I smaken finns en koncentrerad mörk frukt kombinerat med en syra av mörka bär och en härlig örtighet. Vinet kan kännas något kargt och stenigt men samtidigt fräscht med en fin pigg frukt och bra syra. I eftersmaken finns en tydlig beska, inslag av nymalen svartpeppar och en hint av tjärpastiller. Avslutet är härligt torrt och långt och  med ett tydligt inslag av ekfat som ger struktur.

Vinet fungerar mycket bra till de flesta kötträtter, men även till grillad fisk. Med andra ord ett mycket bra vin till sommarens grilltillfällen.

 

För att beställa via Systembolagets Beställningssortimen välj genom och klicka på  knappen nedan. Observera att Ni kommer då till Systembolagets hemsida och att beställningen ombesörjs av dom. För mer detaljerad information om hur beställningar hanteras klicka här.