Kär druva har många namn...

Fram tills 2004 har man trott att Zinfandel och Primitivo var två olika druvor. Med hjälp av DNA-tester kunde man dock spåra generna tillbaka till Apulien i södra Italien, men spåren slutar inte här. Primitivo-druvan härstammar i sin tur från urgamla druvor i Kroatiska Dalmatien. DNA-analys har visat att det är genetiskt ekvivalent med kroatiska druvorna Crljenak Kaštelanski och Tribidrag

Kroatiska druvor

Visste Ni att det finns ca 130 lokala druvor i Kroatien som inte finns någon annanstans. Man gör inte vin på alla men några druvor ger oss fantastiska viner med säregna drag och är svåra att jämföra med andra mer kända druvor. Några druvor som används i vinproduktion är Plavac mali, Crljenak, Pošip, Teran, Istrian Malvazija och Graševina

Orange/Amber wine

Orange eller Amber viner produceras i alla vindistrikt i Kroatien; Istrien & Kvarner, Dalmatien, inlandet Kroatien samt Slavonien. Vinerna har stor potential och håller allt som ofta väldigt hög kvalitet.

previous arrow
next arrow
Slider

Roxanich Porco Rosso

Pris:
Land: Kroatien
Producent: Roxanich
Varutyp: Rött vin
Vindistrikt: Istrien
Alkohol: 13%
Art.nr: 7039
Systembolaget: nr 75485
Flaskstorlek: 75 cl
Antal per kolli: 6 st
År: 2011
Sortiment: RS/BS
Druvor: Cabernet Sauvignon, Borgonja, Refošk

Beskrivning:
Ett naturvin från topp producenten Roxanich som har fått jäsa med naturlig jäst, utan tillsatser, är ofiltrerat och lagrad 2,5 år på ståltank. En längre skalkontakt på ca 4 veckor ger vinet en djup färg och intensiva smaker.

Tät och djup, något grumlig röd färg. Härligt rund doft av skogsbär, grillote, en aning hallon och grön paprika.

Mycket frukt i smaken, blodapelsin och granatäpple i den tydliga syran.
En aning beskhet i de annars mjuka tanninerna balanserar bra mot frukten och syran i vinet. Ett ovanligt vin, lika ovanligt som en flygande gris!

 

Vinet kan beställas antingen via Systembolaget (f.r.o.m. 21:e December 2016)  Observera att Ni kommer då till respektive företags hemsida och att beställningen ombesörjs av dom. För mer detaljerad information om hur beställningar hanteras klicka här.