Triggollo mat & gott

Blogg

Det är en konst att grilla, här är mina bästa tips

No Comments
Två killa som grillar

Det är en konst att grilla.

Grillningens konst är ett begrepp som används för att beskriva den process och teknik som används vid grillning. Konstens hjärta ligger i att kunna tillaga mat över öppen eld eller på en grill, och skapa läckra rätter med en perfekt balans av smaker och konsistens.

För att behärska grillningens konst krävs det kunskap om olika sorters kött, fisk och grönsaker, samt hur man tillagar dem på bästa sätt. Det handlar också om att kunna göra marinader och rubs, som är kryddblandningar som ger maten extra smak och saftighet. Att kunna kontrollera och reglera temperaturen på grillen är också en viktig del av konsten.

Grillningens konst handlar inte bara om tekniken och kunskapen, utan också om att kunna skapa en skön atmosfär och njuta av matlagningen utomhus. Att ha en bra grillutrustning och använda rätt sorts träkol eller grillbriketter kan också påverka resultatet av matlagningen.

Att behärska grillningens konst tar tid och övning, men belöningen är att kunna njuta av läckra och smakrika grillade rätter tillsammans med familj och vänner. Det är en konstform som väcker glädje och gemenskap, och som kan vara en avkopplande och njutbar aktivitet under sommarmånaderna.

Grillning är en av de mest älskade sommaraktiviteterna, där doften av grillat kött och grönsaker fyller luften och smaken av kolrök ger en extra dimension till maten. Det är en tradition som förenar människor världen över, där gemenskap och avkoppling samsas runt grillen. Men grillning handlar inte bara om att tillaga mat utomhus, det är också en konstform som kräver kunskap, kreativitet och en dos passion. I denna artikel kommer vi att utforska världen av grillning och ge dig tips, tricks och inspiration för att ta din grillning till nya höjder. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren grillmästare, finns det alltid något nytt att lära sig för att överraska dina gäster och njuta av den ultimata grillupplevelsen. Så tänd grillen och låt oss börja!

En komplett guide för att komma igång

Om du är en nybörjare när det kommer till grillning, är det bra att veta att det finns några grundläggande steg och tekniker som du kan följa för att få bra resultat. Här är en komplett guide för att komma igång med din grillning.

 1. Välj rätt grill: Det finns olika typer av grillar att välja mellan, inklusive kolgrillar, gasgrillar och elgrillar. Varje typ har sina egna egenskaper och fördelar, så välj den som passar dina behov och preferenser bäst.
 2. Förbered grillen: Om du grillar på kol eller gas, se till att du har tillräckligt med bränsle och att grillen är ren från tidigare användning. För gasgrillar, kontrollera att gastuberna är ordentligt anslutna och fungerar.
 3. Förvärm grillen: Innan du lägger på maten är det viktigt att förvärma grillen. Förvärmning hjälper till att förhindra att maten fastnar på grillgallret och ger också en jämnare tillagning. Förvärm grillen i cirka 10-15 minuter på medelhög värme.
 4. Förbered maten: Innan du börjar grilla, se till att maten är övermoden för att förhindra att den fastnar på gallret. Marinera kött, kyckling och grönsaker i din favoritmarinad och låt dem dra i minst 30 minuter.
 5. Olja grillgallret: För att ytterligare förhindra att maten fastnar, pensla eller spraya lite olja på grillgallret innan du lägger på maten.
 6. Sätt på maten: Placera maten på grillgallret med hjälp av tänger eller en spatel. Se till att inte överbelasta grillen för att undvika att maten blir överkokt eller bränd.
 7. Vänd maten: Vänd maten regelbundet för att säkerställa en jämn tillagning. Använd en tång för att undvika att sticka hål i maten och tappa dessa safter.
 8. Använd en termometer: För att säkerställa att maten är tillagad tillräckligt, använd en köttermometer för att kontrollera den interna temperaturen. Detta är särskilt viktigt för kött och kyckling.
 9. Servera maten: När maten är färdiggrillad, ta bort den från grillen och låt den vila i några minuter innan du serverar den. Detta hjälper till att behålla köttsaften och ger en bättre smak.
 10. Rensa grillen: Efter att du har ätit och grillen har svalnat, rengör grillgallret och eventuella andra delar av grillen. Detta kommer att förhindra att mat fastnar nästa gång du grillar.

Genom att följa dessa grundläggande steg kommer du snart att bli en mästare på grillning. Var inte rädd för att experimentera med olika kryddningar och recept för att skapa dina egna signaturrätter. Ha kul och njut av resultatet av ditt arbete!

Kött som grillas

Tips och tricks för att lyckas varje gång

 1. Välj rätt grill: För att få bästa möjliga resultat är det viktigt att välja rätt typ av grill. En kolgrill ger en autentisk grillsmak, medan en gasgrill ger snabbare och mer kontrollerad värme.
 2. Förbered grillen: Innan grillningen, se till att rengöra grillgallret och ta bort eventuella gamla matrester eller fett. Tänd grillen i god tid så att den hinner bli ordentligt varm innan maten läggs på.
 3. Marinera eller krydda maten i förväg: För att få extra smak och mört kött, marinera eller krydda maten i förväg. Låt den stå i marinaden i minst några timmar eller över natten för att smakerna ska hinna tränga in ordentligt.
 4. Använd rätt grillmetod: Det finns olika metoder att grilla på, beroende på vilken typ av mat du tillagar. Direkt grillning är när maten läggs direkt över värmen och är lämplig för tunnare köttbitar eller grönsaker. Indirekt grillning är när maten placeras vid sidan av värmen och används för större köttbitar som behöver tillagas långsamt.
 5. Var uppmärksam på temperaturen: Ha koll på grillens temperatur genom att använda en grilltermometer. För att få saftigt kött är det viktigt att inte övergrilla det, så se till att vara uppmärksam och vänd köttet regelbundet för att undvika att det bränns.
 6. Tillbehör och såser: Komplettera grillningen med goda tillbehör och såser. En fräsch sallad, kalla såser eller en hemmagjord marinad kan lyfta smaken på maten och göra måltiden komplett.
 7. Se till att ha tillräckligt med tid: Att grilla tar tid, så se till att ha tillräckligt med tid avsatt för att kunna njuta av processen och få bästa resultat. Ta dig tid att låta köttet vila efter grillningen för att säkerställa saftigheten.
 8. Var kreativ: Testa olika råvaror och recept för att hitta dina egna favoriter. Var inte rädd för att experimentera och prova nya smakkombinationer.
 9. Använd rätt verktyg: Investera i bra grillverktyg som tåliga grilltänger, penslar och grillspett. Detta gör det lättare att hantera maten på grillen och förhindrar att du bränner dig.
 10. Njut av resultatet: Slutligen, njut av den goda maten du lagat på grillen tillsammans med familj och vänner. Se till att ta dig tid att verkligen uppskatta smakerna och den gemensamma stunden.

Ett hälsosamt alternativ för matlagning

Grillning är definitivt ett hälsosamt alternativ för matlagning om det görs på rätt sätt. Här är några fördelar med att grilla:

 1. Minskat fettinnehåll: När du grillar mat blir överflödigt fett avtappat genom gallret, vilket gör att maten blir magrare än om den hade stekts eller friterats.
 2. Bevarar näringsämnen: Grillning bevarar näringsämnen i maten bättre än andra former av matlagning. Eftersom maten tillagas på kort tid och vid hög värme minimeras förlusten av viktiga vitaminer och mineraler.
 3. Minskat behov av tillsatt fett: Grillning gör det möjligt att använda mindre mängd tillsatt fett, eftersom maten kan kryddas med örter, kryddor och marinader för att få en god smak.
 4. Mindre användning av salt: Istället för att använda salt kan du använda olika kryddor för att förbättra smaken på grillad mat. Detta är en fördel för personer som försöker minska sitt saltintag.

En viktig sak att komma ihåg när det gäller grillning är dock att undvika bildandet av farliga ämnen. När fetter och köttsaft droppar ner på glöden, kan det bildas hälsofarliga ämnen som kan öka risken för cancer. För att undvika detta kan du använda folie eller en grillpanna för att fånga upp droppen, samt undvika att bränna maten.

Sammanfattningsvis kan grillning vara ett hälsosamt alternativ för matlagning om det görs på rätt sätt. Det är viktigt att undvika att bränna maten och minska bildandet av farliga ämnen. Genom att välja magra proteinkällor och färska grönsaker som tillbehör kan du njuta av grillad mat utan att kompromissa med hälsan.

Har du svårt att välja grill så finns det en bra guide på Elgiganten. Klicka här för att komma till deras sida!

Lämna ett svar