Triggollo mat & gott

Blogg

Det kroatiska köket

No Comments

Kroatien är ett land med en rik och mångfacetterad matkultur som präglas av influenser från Medelhavet, Balkan och Centraleuropa. Det kroatiska köket är känd för sin smakrikedom, färska råvaror och traditionella tillagningsmetoder. I denna artikel kommer vi att utforska och upptäcka de olika kulinariska traditionerna i Kroatien och vad som gör dem så unika och lockande. Från färgstarka fiskrätter längs Adriatiska havskusten till kötträtter med tunga influenser från det kontinentala Kroatien – låt oss fördjupa oss i Kroatien matkultur och njuta av dess läckra gastronomiska erbjudanden.

Kroatien är känt för sin rika matkultur som tar inspiration från både Medelhavets influenser och det inre Europa. Den kroatiska maten pryds av färska råvaror, traditionella recept och generationsöverförda tekniker.

En av de mest kända rätterna i den kroatiska matkulturen är “Peka”. Detta är en rustik maträtt som tillagas över öppen eld i en speciell stekpanna eller i en ugn. Peka tillagas med olika kombinationer av kött, som lamm eller kyckling, och färska grönsaker som potatis och paprika. Rätten tillagas långsamt för att låta smakerna kombineras och skapa en unik och tillfredsställande måltid.

En annan populär rätt är “Brodet”, vilket är en traditionell kroatisk fisk- och skaldjursgryta. Den här rätten kan variera från region till region, men innehållet består oftast av olika färsk fisk, som torsk eller havsabborre, samt musslor och räkor. Kombinationen av färska skaldjur och kryddor ger en smakrik och hälsosam rätt som är oemotståndlig för alla havsmat-älskare.

När det kommer till sidorätter är “ćevapčići” något man inte får missa. Dessa små, rullade korvar serveras traditionellt med färskt bröd, ajvar (en paprika-röra) och lök. De är en populär street food-rätt och är perfekta som en aptitretare eller huvudrätt. De är en av de mest älskade kroatiska nationalrätterna och finns att hitta på många restauranger och marknader runt om i landet.

Dessutom är “štrukli” en annan förtjusande kroatisk maträtt. Detta är en slags ravioli-liknande paj, fylld med ost och toppad med grädde och smör. Rätten är känd för sin krämiga och smakrika fyllning och serveras ofta som förrätt eller huvudrätt. Štrukli är en smakupplevelse du inte kommer att glömma.

För de som gillar sötsaker är det kroatiska köket kända för sina “fritule”. Detta är en typ av små bollar gjorda av deg och friterade tills de är gyllenbruna. De är sedan pudrade med socker och serveras varma. Fritule är populära att äta som en efterrätt eller en snabb och smaskig mellanmål.

Sammanfattningsvis kan man säga att den kroatiska matkulturen är mångsidig och speglar landets rika historia och klimat. Från rika kött- och fiskrätter till färgstarka och smakrika sidorätter och efterrätter, är det kroatiska köket en smakupplevelse för alla sinnen. Genom att utforska den kroatiska matkulturen kan du inte bara njuta av fantastiska smaker, utan också lära dig mer om landets historia och traditioner.

Kroatiska nationalrätter

Kroatisk peka
 1. Cevapcici – små korvar av blandfärs (oftast nötkött och fläsk) som grillas och serveras med bröd, lök och ajvar-sås. Det är en mycket populär rätt i Kroatien och på Balkan i allmänhet.
 2. Pasticada – en traditionell rätt från Dalmatien som består av långkokt nötkött i en rik sås gjord av vin, ättika, lök, vitlök, kryddor och ibland även plommon och prošek (sött kroatiskt vin). Det serveras vanligtvis med gnocchi eller potatis.
 3. Dalmatinska grillade fisk- och skaldjursrätter – Kroatien är känt för sina läckra fisk- och skaldjursrätter, framför allt i regionerna vid Adriatiska havet. Vanliga fiskrätter inkluderar grillad eller ugnslagad fisk som brancin (havslubb), orada (guldbrasse) och tuna (tonfisk), medan skaldjursrätter ofta inkluderar bläckfisk, musslor och räkor.
 4. Zagrebschnitzel – en populär rätt från huvudstaden Zagreb, bestående av panerad fläskkotlett (fylld med ost & skinka) som steks och serveras vanligtvis med pommes frites eller potatissallad.
 5. Kulen – en traditionell kroatisk korvrätt, vanligtvis gjord av fläskkött och kryddad med paprika, vitlök och andra kryddor. Den är både hängmörad och ångkokad, vilket ger den dess karakteristiska smak och konsistens. Kulen serveras oftast i skivor med bröd eller som fyllning i pitabröd.
 6. Peka – en traditionell dalmatisk rätt som tillagas i en speciell utomhusugn, kallad peka. Rätten består vanligtvis av kött (lamm eller nötkött), potatis och grönsaker som långsamt tillagas under lock i ugnen med hjälp av glödande kol. Det är en långsam tillagningsprocess som ger en fantastisk smak.
 7. Punjena paprika – Punjena paprika är en traditionell kroatisk maträtt. Det består av paprika som fylls med en blandning av köttfärs, lök, ris och olika kryddor. Därefter kokas paprikan i en tomatsås tills den är mjuk och köttfyllningen är genomstekt. Detta är en populär rätt i Kroatien och andra balkanländer.
 8. Sarma – Kroatisk sarma är en traditionell kroatisk maträtt som består av surkål som fylls med en blandning av köttfärs, ris, lök och kryddor. Rätten kan också innehålla andra ingredienser som torkade prunes eller bacon. Efter fyllning rullas surkålsbladen runt fyllningen och kokas sedan långsamt så att smakerna blandas väl och köttfärsen blir mör. Kroatisk sarma är en populär rätt under vintern och serveras ofta med bröd eller potatis.

Dessa är bara några exempel på de många läckra nationalrätterna i Kroatien. Landet har en rik kulinarisk tradition och erbjuder en mängd olika smaker och rätter som är värda att upptäcka.

Traditionella fiskrätter

Grillad fisk

Kroatien är känt för sin vackra kustlinje och kristallklara vatten, men landet erbjuder också en gastronomisk upplevelse som är lika fantastisk som landskapet. Kroatisk mat är rik på färsk fisk och skaldjur, och det finns många traditionella rätter som är värda att upptäcka. Här är några av de mest populära kroatiska fiskrätterna.

 1. Grillade fiskspett (Ražnjići s ribom) – Dessa är en favorit bland lokalbefolkningen och består av grillade fiskbitar på spett, vanligtvis gjorda av tonfisk, svärdfisk eller lax. Rätten är enkel men otroligt smakrik och serveras oftast med färsk citron och sallad.
 2. Svart risotto (Crni rižot) – Detta är en typisk rätt från regionen Dalmatien och tillagas med bläckfisk och ris. Rätten får sin karakteristiska svarta färg från bläckfisken och smakar otroligt gott. Det är en maträtt som man bör prova om man besöker Kroatien.
 3. Buzara – Detta är en traditionell fiskrätt som tillagas med vitt vin, vitlök och persilja. Rätten kan tillagas med olika typer av fisk och skaldjur, som räkor, musslor eller bläckfisk. Den serveras vanligtvis med bröd för att suga upp den läckra såsen.
 4. Dalmatisk brudet (Brudet) – Denna rätt kommer från staden Split och är en must-try för alla fiskälskare. Den tillagas med blandade fiskfiléer och skaldjur i en tomatbaserad sås med vitlök och örter. Rätten serveras oftast med polenta eller ris.
 5. Riba ispod peke- Denna rätt är en kroatisk specialitet och tillagas i en speciell lergryta som kallas “peka”. Fisken, bläckfisken eller skaldjuren, tillsammans med grönsaker och kryddor, placeras under locket på grytan och tillagas över öppen eld. Resultatet är en otroligt saftig och smakrik rätt.
 6. Fiskgryta (Brodetto alla istriana) – Detta är en rätt som kommer från Istrien, en region i nordvästra Kroatien. Rätten tillagas med blandade fiskfiléer, vitlök, lök, tomater, vitvin och färsk persilja. Den serveras ofta tillsammans med bröd eller pasta.
 7. Saltad sardiner (Sardele u soli) – Sardiner är en av de mest populära fiskarna i Kroatien och dessa tillagas ofta genom att saltas och grillas. Rätten är enkel men smakrik och är vanligtvis serveras med citron och bröd.
 8. Grillade eller stekta fiskfiléer – Populära fiskar som används är havsabborre, tonfisk, hälleflundra och gädda. De tillagas enkelt med olivolja, vitt vin, citronsaft och olika örter.
 9. Bakalar – En traditionell rätt gjord av klippfisk (torkad torsk). Rätten tillagas med vitlök, potatis och olivolja.
 10. Lignje na zaru – Grillad bläckfisk med mangold är en utsökt och hälsosam rätt som kombinerar smaken av havsmat med färska grönsaker.
 11. Fishpaprikash – rätt som liknar gulasch men gjord på fisk istället för kött. Den består vanligtvis av sötvattensfisk som karp, havskatt eller gädda tillagad i en rik sås gjord på paprika, lök, tomater och ofta gräddfil. Den serveras vanligtvis med kokt potatis eller ris och garneras med dill eller persilja. Fiskpaprikash är en populär rätt under fastan eller på fredagar när katoliker avstår från att äta kött.

Länder som influerat kroatisk mat

Kroatisk mat influeras av olika länder och kulturer, främst på grund av landets geografiska läge och historia. Här är några länder och kulturer som har influerat det kroatiska köket:

 1. Italien: Kroatien delar en lång gräns med Italien, vilket har lett till influenser från det italienska köket. Till exempel är pasta, färsk fisk och skaldjur vanliga ingredienser i kroatiska maträtter.
 2. Österrike och Ungern: Under den historiska Habsburgska tiden (1800-talet) blev Kroatien en del av Österrike-Ungern och blev därmed påverkad av den österrikiska och ungerska matkulturen. Wiener schnitzel och gulasch är exempel på maträtter som har blivit populära i Kroatien.
 3. Turkiet och Mellanöstern: Det ottomanska riket hade stort inflytande i Kroatien under flera århundraden, vilket har resulterat i influenser från det turkiska och Mellanösterns kök.
 4. Balkanländerna: Kroatien delar en gemensam historisk och geografisk bakgrund med andra länder på Balkanhalvön, som Serbien, Bosnien och Hercegovina och Montenegro. Därmed finns det likheter i maträtterna och ingredienserna, till exempel cevapi (köttrullar) och sarma.
 5. Adriatiska regionen: Kroatien har en lång kustlinje vid Adriatiska havet, vilket innebär att det finns inflytande från de olika medelhavsländerna som ligger i närheten, såsom Grekland och Spanien. Färsk fisk, olivolja och grönsaker är vanliga i kustnära kroatiska maträtter.

Det är också värt att notera att det kroatiska köket har sina egna traditionella rätter och specialiteter som är unika för landet.

Den kroatiska Konoban

Kroatisk Konoba

En smakupplevelse i Kroatien: Upptäck den traditionella kroatiska konoban

När man besöker Kroatien är det omöjligt att inte stöta på konobor. Dessa traditionella kroatiska tavernor är populära matställen som erbjuder en unik kulinarisk upplevelse. Konobor har en lång historia i Kroatien och är en viktig del av landets kulturella arv.

Konobor har funnits i Kroatien i hundratals år och har traditionellt fungerat som samlingsplatser för lokalbefolkningen. Tavernorna är vanligtvis enkla och rustika, och erbjuder ofta utomhusplatser där besökare kan sitta och njuta av maten i en avslappnad atmosfär. Menyn på konobor är i allmänhet fokuserad på färsk fisk och skaldjur, samt traditionella kroatiska rätter.

När du besöker en konoba är det vanligtvis bäst att låta servitören rekommendera vad du ska äta. De kommer att kunna guida dig genom menyn och föreslå de bästa rätterna baserat på säsong och tillgängliga råvaror. Du kan förvänta dig att äta rätter som grillade fiskar, skaldjurssoppor, grillat kött och lokala delikatesser som trufflar och olivolja.

Ett populärt område för konobor i Kroatien är Istrien, som har en lång kustlinje och en rik matkultur. Staden Pula är känd för sina konobor belägna längs hamnen, där du kan njuta av färska skaldjur och en fantastisk utsikt över Adriatiska havet. Rovinj är en annan stad i Istrien som erbjuder pittoreska konobor med traditionella rätter och mysig atmosfär.

I Dalmatien, ett annat populärt område i Kroatien, hittar du också många goda konobor. I staden Split kan du besöka konobor i det historiska stadskärnan och njuta av lokala rätter som segerbläckfisk och grillade sardiner. Om du är i närheten av staden Zadar, missa inte chansen att äta på en konoba belägen vid havet och smaka på rätter som bläckfisk under peka och färska musslor.

När du besöker en konoba kan du förvänta dig att få en autentisk kroatisk matupplevelse. Det finns något speciellt med att äta på en traditionell taverna där recepten har gått i arv i generationer. Så nästa gång du besöker Kroatien, se till att planera in ett besök på en konoba och njut av den fantastiska maten och atmosfären.

Några populära konobarer i Kroatien är:

 1. Konoba Matejuska (Split)
 2. Konoba Skojic (Dubrovnik)
 3. Konoba Tončić (Hvar)
 4. Konoba Varos (Split)
 5. Konoba Fetivi (Makarska)
 6. Konoba Maestral (Rovinj)
 7. Konoba Bonaca (Korčula)
 8. Konoba Pece (Trogir)
 9. Konoba Menego (Pula)
 10. Konoba Lungo Mare (Opatija)

Detta är bara några exempel på populära konobarer i Kroatien och utbudet kan variera beroende på region och stad. Det är alltid bra att fråga lokalbefolkningen eller kolla på betyg och recensioner innan man går till en konoba.

Fine dining i kroatien

Kroatien är mer känt för sina vackra stränder, historiska sevärdheter och fantastiska landskap än för sin kulinariska scen. Men landet har också mycket att erbjuda när det kommer till fine dining.

En av de mest kända fina restaurangerna i Kroatien är “Monte” i staden Rovinj. Restaurangen är stolt innehavare av en Michelinstjärna och erbjuder en unik matupplevelse. Chefkok Danijel Đekić använder färska och lokala råvaror för att skapa rätter som både är innovativa och smakfulla. Restaurangen är känd för sin fantastiska service och eleganta atmosfär.

En annan restaurang som är väl värd ett besök är “360 Dubrovnik” i staden Dubrovnik. Restaurangen är belägen på en takterrass med en otrolig utsikt över den gamla staden. Här kan gästerna njuta av modern kroatisk mat med medelhavsinflytande. Menyn erbjuder ett brett utbud av fisk- och skaldjursrätter samt köttalternativ. Restaurangen är känd för sin kreativa presentation av maten och den eleganta atmosfären.

I Zagreb kan besökare uppleva “Noel”. Denna restaurang är belägen i en historisk byggnad och erbjuder en elegant och sofistikerad atmosfär. Menyn hänför sig till kroatiska traditioner, men har också moderna influenser. Gästerna kan förvänta sig en elegant upplevelse med fantastiska smaker och vackert presenterade rätter.

Istria-regionen i Kroatien är också värt att nämna när det kommer till fine dining. Här finns ett stort antal restauranger som erbjuder gourmetupplevelser. Restaurangen “San Rocco” i byn Brtonigla är en av dem. Det är en familjeägd restaurang som erbjuder en utsökt meny baserad på lokala råvaror. Restaurangen är känd för sina autentiska smaker och traditionella recept.

Oavsett var du befinner dig i Kroatien finns det otaliga möjligheter att njuta av fine dining. Landet erbjuder en mix av traditionella och moderna matupplevelser som kommer att imponera även på de mest kräsna matentusiasterna. Så nästa gång du besöker Kroatien, se till att ta dig tid att upptäcka landets kulinariska scen och prova några av dess fina restauranger.

Guide Michelin restauranger i Kroatien

Här är några Michelin-restauranger i Kroatien:

 1. Restaurant 360 – Dubrovnik
 2. Monte – Rovinj
 3. Draga di Lovrana – Lovran
 4. Pelegrini – Šibenik
 5. LD Terrace – Korčula
 6. Boškinac – Novalja
 7. Noel – Zagreb
 8. Takenoko – Novigrad
 9. Zigante – Livade
 10. Plavi Podrum – Volosko

Observera att detta är baserat på informationen tillgänglig för närvarande och att Michelin-guiden kan uppdateras och ändras regelbundet.

Den kroatiska pršuten

Kroatisk pršut är en traditionell torkad och rökt skinka som är en välkänd del av den kroatiska matkulturen. Den är gjord av högkvalitativt fläsk som torkas och lagras i flera månader för att uppnå den perfekta smaken och konsistensen.

Pršut görs vanligtvis av låret på grisen, och det är viktigt att använda kött av god kvalitet för att få rätt smak. Köttet saltas först och hängs sedan upp på tork i flera månader. Under denna process röks pršuten över bokträ, vilket ger den en distinkt röksmak.

Den färdiga pršut har en delikat smak och konsistens, med en intensiv arom och en lätt salt smak. Det äts vanligtvis i tunna skivor, antingen ensamt eller som en del av en tallrik med olika torkade köttprodukter.

Kroatisk pršut är erkänd som en delikatess och har tilldelats en skyddad geografisk beteckning (PGI) av EU. Detta säkerställer att det endast kan tillverkas i vissa regioner i Kroatien och enligt vissa traditionella metoder.

Kroatisk pršut är en viktig del av den kroatiska matkulturen och serveras ofta som en del av traditionella högtider eller som en speciell delikatess vid speciella tillfällen. Det är en stolt del av Kroatiens kulinariska arv och är väl värt ett försök för den som är intresserad av att uppleva äkta kroatisk mat.

Kroatisk ost

Kroatisk ost är känd för sin unika smak och kvalitet. Den mest populära typen av kroatisk ost är Pag-ost, som är en hårdost gjord på getmjölk på ön Pag i Kroatien. Pag-ost kännetecknas av sin salta smak och har belönats med flera internationella utmärkelser för sin kvalitet.

En annan känd kroatisk ost är istrisk tryffelost, som är en vitmögelost med tryffel tillsatt. Denna ost är också mycket populär och har en rik och krämig smak med inslag av tryffel.

Andra typer av kroatisk ost inkluderar Slavonski sir (från regionen Slavonien), som är en typ av mjukost gjord på komjölk, och Lika Ost, en halvhård ost som produceras i Lika-regionen i Kroatien. Båda dessa ostar har olika smak och konsistens, men är kända för sin goda kvalitet och smak.

Kroatisk ost används ofta i traditionella rätter som pastarätter, sallader och smörgåsar. Den kan också avnjutas ensam eller som en del av en ostbricka. Oavsett hur den serveras är kroatisk ost en utsökt del av det kroatiska köket.

Kroatisk tryffel

Kroatisk tryffel är en typ av tryffel som främst finns i regionen Istrien i Kroatien. Den kroatiska tryffeln är känd för sin intensiva arom och smak, och anses vara en av de bästa tryfflarna i världen. Den kroatiska vita tryffeln är särskilt eftertraktad och anses vara en delikatess.

Tryffeljakt är en viktig tradition i regionen Istrien, och det anordnas till och med festivaler tillägnade denna delikatess. Kroatisk tryffel används ofta i gourmeträtter som pasta, risotto, kött- och skaldjursrätter och ger en unik och förförisk smak till maten. Många restauranger i Kroatien erbjuder specialiteter med tryffel, och det är också möjligt att köpa tryffelprodukter som oljor, krämer och sylt som innehåller den kroatiska tryffeln.

Priset på kroatisk tryffel kan vara ganska högt på grund av dess sällsynta natur och höga efterfrågan. Detta gör den till en exklusiv ingrediens som ofta används till speciella tillfällen eller för att ge en extra touch till en rätt. Om du är en matälskare eller gourmetentusiast är det absolut värt att prova den kroatiska tryffeln som en del av din kulinariska upplevelse.

Ett par avslutningsord om det kroatiska köket

Som kroat och matälskare kan jag säga att Kroatien inte bara är ett resmål för sol och bad, utan även för en rik och mångfacetterad matkultur. Det är en plats där genuina smaker möter moderna influenser för att skapa en unik gastronomisk upplevelse. Genom att utforska den kroatiska matkulturen kan man verkligen förstå och uppskatta landets historia, traditioner och människor. Så nästa gång du besöker Kroatien, se till att smaka på allt från den läckra skaldjurspastan i Dalmatien till den hjärtliga köttgrytan i Zagreb. För i Kroatien är mat inte bara en måltid, det är en smakresa genom landets rika kulinariska arv.

Läs mer och inspireras av recepten på vår sida.

Dessa är bara några av de många läckra fiskrätter som man kan avnjuta i Kroatien. Att smaka på den färska fisken och skaldjuren är en del av den kroatiska matkulturen och en underbar upplevelse för alla matälskare.

Lämna ett svar