Triggollo mat & gott

Blogg

Viktiga köttemperaturer för att säkerställa mattrygghet

No Comments

Att nå rätt temperatur vid tillagning av kött är avgörande för att undvika matförgiftning och för att se till att köttet är tillagat tillräckligt för att vara säkert att äta. Här beskriver vi rekommenderade temperaturer för olika köttslag, inklusive kyckling, nötkött och fläsk, och hur man kontrollerar temperaturen på rätt sätt.

Det finns ett antal viktiga kötttemperaturer som man bör vara medveten om för att säkerställa mattrygghet:

 1. Köttfärs, inklusive nötkött, fläskkött och fågel, bör kokas eller stekas till en inre temperatur på minst 71 °C för att döda eventuella salmonellabakterier.
 2. Stek- och grillkött, såsom biff, lamm och viltkött, bör kokas till en inre temperatur på minst 63 °C för medium rare, 71 °C för medium och 77 °C för well done för att minska risken för förgiftning av E. coli och andra patogener.
 3. Kyckling och annan fågel bör kokas eller stekas till en inre temperatur på minst 74 °C för att döda eventuella salmonellabakterier.
 4. Skinka och fläskkött, inklusive kassler och kotlettrad, bör kokas till en inre temperatur på minst 71 °C för att döda eventuella bakterier såsom Listeria monocytogenes.
 5. Fisk och skaldjur bör kokas till en inre temperatur på minst 63 °C för att döda eventuella patogener.

Det är alltid viktigt att använda en köttermometer för att mäta den exakta inre temperaturen på köttet för att säkerställa att det har tillagats tillräckligt för att vara säkert att äta.

Temperaturen har en avgörande betydelse för köttets konsistens och smak, speciellt vid tillagning.

När kött utsätts för värme, börjar proteiner och fett i köttet att brytas ner och reagera på olika sätt. Temperaturen påverkar hur mycket köttet kokar och hur lätt eller svårt dessa reaktioner sker.

När köttet först utsätts för värme, sker en process som kallas Maillard-reaktion. Vid hög temperatur reagerar aminosyror och sockerarter i köttet, vilket ger en brun färg och en karakteristisk smak. Detta ger köttet en krispig yta och en härlig umamismak.

Temperaturen är också avgörande för hur mört köttet blir. Muskelfibrerna i köttet är strama och ihopvikta i rått tillstånd, men när de utsätts för värme börjar de slappna av och brytas ner. Vid en lägre temperatur, som till exempel vid långkokning eller sous vide, tar det längre tid för muskelfibrerna att brytas ner och köttet blir mört och saftigt. Vid högre temperaturer, som vid grillning eller stekning, sker denna process snabbare och köttet kan bli mer “medium” eller “well done”, vilket kan göra det fastare och mindre saftigt.

Temperaturkontroll är också viktigt för att undvika att köttet blir överkokt eller överstekt, vilket kan göra det torrt och segt. Genom att använda en termometer kan man säkerställa att köttet är tillagat till önskad temperatur. Till exempel, en inre temperatur på 55-60°C för medium-rare, 60-65°C för medium och 70°C och uppåt för well done.

Sammanfattningsvis, temperaturen har en betydelse för köttets konsistens och smak genom att påverka proteiner och fetter i köttet. En hög temperatur ger en härlig yta och en god smak, medan en låg temperatur gör köttet mört och saftigt. Att kontrollera temperaturen är avgörande för att undvika överkokning eller överstekning och för att få köttet tillagat till önskad grad.

Här är några riktlinjer för att uppnå perfekt grillning av kött:

 • För medium rare kött behöver innertemperaturen vara runt 55-57°C. Detta ger en rosa och saftig kärna.
 • För medium kött bör innertemperaturen vara runt 60-63°C. Det ger en något mer genomstekt kärna, men fortfarande saftigt kött.
 • För medium well kött bör innertemperaturen vara runt 65-68°C. Det ger ett mört och genomstekt kött med en liten hint av rosa i mitten.
 • För well done kött bör innertemperaturen vara runt 70°C eller högre. Denna temperatur ger ett genomstekt och inte längre rosa kött.

Det är viktigt att komma ihåg att temperaturen kan variera beroende på köttets tjocklek och typ. Det rekommenderas starkt att använda en köttermometer för att mäta temperaturen och säkerställa korrekt tillagning.

Hur använder man en kötttermometer?

Först och främst måste du se till att köttermometern är ren innan du använder den.

 1. Sätt in termometern i den tjockaste delen av köttet utan att vidröra ben eller fettrik vävnad. Detta ger dig den mest exakta läsningen av köttets innertemperatur.
 2. Se till att termometern inte är för nära ovnsdörren eller väggarna i ugnen, då detta kan påverka avläsningarna.
 3. Ta temperaturen mot slutet av tillagningstiden. Detta ger dig en bättre uppfattning om hur väl tillagad köttet är.
 4. Läs av termometern noggrant och notera temperaturen. Kom ihåg att olika kötttyper har olika rekommenderade innertemperaturer för perfekt tillagning.
 5. Om köttet inte har nått den rekommenderade temperaturen, lägg till några minuter i tiden och kontrollera temperaturen igen.
 6. När köttet har nått den önskade temperaturen, ta ut det ur ugnen eller från grillen och låt det vila i några minuter innan du skär det. Detta ger köttet tid att behålla sina naturliga juicer för en saftigare och smakfullare upplevelse.

Klicka här för att komma till våra köttrecept.

Lämna ett svar